вівторок, 3 листопада 2020 р.

5 клас хлопці і дівчата

  клас    (дівчата) 

 


16.11.       5  клас   Тема  уроку:  Вишивання  серветки ( продовження).

Завдання:  використати  шви  « двостороння  гладь»  та  «вузлики» (рококо)  при  вишиванні  візерунка  серветки.

Переглянути  два  відео: «Двостороння  гладь»  та  «Вузлики».

Під  час  виконання  практичної  роботи  дотримуватися  правил  безпеки  життєдіяльності  при  використанні голки  та  ножиць.

Практична  робота:1.Вишити  пуп’янки  квітів  двосторонньою  гладдю.

2.Серединку  квітки  вишити  швом  «вузлики».

Надіслати  виконання  цієї  частини  роботи  мені  на  вайбер  за  номером  0673071565 до 23.11.2020 р.



    09 .11      Тема  уроку :Вишивання  серветки.

Завдання: вишити  квітку  тамбурним  швом . Перед  виконанням  практичної  роботи  переглянути  відео : «Тамбурний  шов».

Під  час  виконання  практичної  роботи  дотримуйтесь  правил  безпеки  життєдіяльності

при  використанні   ножиць  і  голки.

Вишити  квітку ,  закінчити  вишивати  стебла  та  листки  стебловим  швом  та  швом  строчка.

Надіслати  виконання  цієї  частини  роботи  мені  на  вайбер  за  номером  0673071565.


09.11.2020

клас    (хлопці)  

Тема уроку: Технологічний процес виготовлення виробу за допомогою випилювання.

Уважно дивимося відео

https://www.youtube.com/watch?v=SGcaSE8pIYo




 03.11.2020

клас    (дівчата)                    

Розпочинаємо роботу над проектом «Серветка»

Тема уроку:  Застосування початкового вишивального шва «стебловий» для оздоблення виробу .

Завдання: стебловим швом вишити стебла квітів, контури листків.

Інструктаж з виконання практичної роботи:

  1. Шов виконується зліва направо.
  2. Голка з ниткою направлена назад і виходить на лицьову сторону на місці попереднього проколу.
  3. Нитка повинна падати завжди весь час з однієї сторони.
  4. Стібки невеликі, рівної довжини, які щільно прилягають один до одного.                                                                               

Переглянути відео «Стебловий шов» .  Перед виконанням роботи повторити правила безпеки життєдіяльності під час виконання роботи з голкою та ножицями і дотримуватись їх.

До 09.11.20 вишити стебла і листки візерунка стебловим швом і надіслати виконання цієї частини роботи мені на вайбер за номером 0673071565.                                                                  

клас    (хлопці) 


Доброго дня дорогі п’ятикласники.

З 02.11 працюємо дистанційно.

Повторіть теорію по випилюванню лобзиком.

Також рекомендую подивитися навчальне відео за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=T3i8vvljAQU


1. Підготовка матеріалу  до роботи.
Як матеріал для випилювання (для початківців)  рекомендується використовувати фанеру  товщиною 3-5 мм, але високої якості. Перед нанесенням малюнку через копірку варто оглянути ребра взятого шматка фанери; якщо є навіть невелика ділянка, де середній шар чи шари мають «порожнечу», такий шматок використовувати не можна. Варто звернути увагу на нерівності фанери, сховані порожнечі і наявність у верхніх шарах сучків - при випилюванні вони можуть відскочити. 

2. Інструменти і пристосування для випилювання лобзиком.
Для випилювання виробів з фанери необхідний такий набір інструментів і пристосувань: металевий лобзик, тонке шило з ручкою, невеликі напилки або надфілі, копіювальний папір (копірка), лінійка, олівець, спеціальна дощечка з струбциною, який ще називають столик для випилювання.
 

 
   


3. Будова лобзика. Пилочки, правила і прийоми їх  закріплення.



  1, 5 - затискачі; 2 - пилочка; 3 - рамка; 4 - ручка.

Металевий лобзик являє собою рамку, яка нагадує букву П, на вільних кінцях якої поміщені гвинтові затиски і  ручка. У затискачі вставляють пилочку. Обов'язкова умова гарної роботи лобзика - це натяг закріпленої пилочки, що досягається здавлюванням вільних кінців лобзика перед закріпленням.

 Порядок закріплення пилочки: спочатку її міцно закріплюють у нижній гвинтовий затиск біля ручки, причому зуби пилочки повинні бути нахилені також убік ручки. Перед закріпленням у другому (верхньому) затиску варто здавити вільні кінці лобзика і, вставивши інший кінець пилочки у верхній затиск, міцно закріпити його цим затиском. Гарний натяг пилочки забезпечує нормальну роботу лобзика, тобто точне проходження пилочки по сліду нанесеного на фанеру малюнка, що є обов'язковою умовою при виконанні випилювання, особливо дрібних орнаментів.

Рекомендується три способи стискання кінців лобзика. Перший - простим стисканням кисті руки. Якщо це важко, застосовують інший спосіб. Він полягає в тому, що рамку лобзика впирають в край столу верхньою планкою і злегка натискають грудьми на ручку. Рамка лобзика небагато зігнеться, і в такому положенні лобзика пилочку закріплюють у верхньому затиску. Після ослаблення натиску на рамку пилочка випрямиться і натягнеться. Третій - за допомогю спеціального приспособлення.
 

 
 
4. Переведення малюнку на фанеру чи на інший матеріал.
Розташовувати  малюнок на фанеру потрібно компактніше, щоб відходів було якнайменше. При копіюванні малюнку  на фанеру все треба зафіксувати кнопками. При цьому широку сторону малюнку потрібно розташовувати на фанері уздовж лінії, по якій фанера гнеться легше, а вузьку - поперек цієї лінії. Обводити малюнок  потрібно олівцем, намагаючись точно дотримуватись лінії малюнка. Закінчивши копіювання, обов'язково треба перевірити, чи немає пропусків у дрібних контурах орнаменту. 

5. Правила випилювання.

При випилюванні намагайтеся не нахиляти лобзик, тримаєте його вертикально, вільною рукою повертайте фанеру з малюнком так, щоб лінія малюнку підходила під пилочку, а не навпаки, причому пилочка повинна увесь час знаходитися в круглому отворі фіксуючої дощечки. При дуже крутих поворотах потрібно зробити спеціальні рухи лобзиком, не натискаючи на пилочку і поступово повертаючи фанеру. Для випилювання внутрішніх контурів орнаменту деталей потрібно в них зробити отвори. Для цього тонким шилом з ручкою проробляють отвори у фанері для пилочки. У такий отвір знизу фанери вставляють верхній кінець пилочки і закріплюють його у верхньому затиску, а нижній кінець пилочки закріплений у нижньому затиску. Щораз треба не забувати здавлювати рамку лобзика для натягу пилочки. Шило буде входити у фанеру з меншими зусиллями, якщо кисть руки із шилом буде робити обертальні рухи (одночасно з натиском, що проколює,).

 Отвір у фанері для пилочки можна також зробити невеликим дрилем з діаметром свердла 2 мм. Рекомендується також отвір розміщати в середині контуру, що випилюється, і не близько від лінії контуру, щоб виникаючі дрібні тріщинки навколо отвору були вилучені від лінії пропилу.

Випилювання варто починати із середніх контурів орнаменту. Працювати потрібно при гарному освітленні, щоб уникнути помилок і сходів з лінії малюнка.

При роботі з лобзиком треба сидіти не згинаючись, перерви для відпочинку треба робити через  20 - 30 хв.

Утворений деревний пил після роботи потрібно змітати щіткою-зміталкою і приміщення провітрити.

 Щоб після обробки деталі міцно трималися і не розпадалися, треба отвори для шипів випилювати, виходячи з товщини узятої для роботи фанери. При обробці шип повинен входити в паз з легким зусиллям.   Іноді можна з'єднувати деталі «у замок».  Пази варто випилювати трохи менше потрібного розміру, шипи - більше. Підгонку відповідних з'єднань варто робити невеликими напилками або надфілями і шліфувальним папером.

Надфілі або невеликі напилки із середньою насічкою необхідно мати для зачищення країв зовнішніх і внутрішніх пропиляних контурів. Напилків (надфілів) як мінімум треба три: круглий, плоский і тригранний. Рух напилком (надфілем)  при зачищенні по краю пропила краще робити під гострим кутом.

Для зачищення поверхні фанери після випилювання використовують дерев'яні бруски розміром 100X150 мм, обгорненим шліфувальним папером.

  Випиляні і зачищені деталі треба зібрати без клею для перевірки правильності виготовлення, після чого деталі роз'єднати і, змазавши клеєм шипи, - зібрати. Зібраний на клею виріб краще зв'язати міцною ниткою і покласти на просушування. Склеювати деталі можна будь-яким клеєм для дерева, але краще використовувати світлі сорти клею (найкраще - ПВА), швидкосохнучі і не залишають плям. Також можна рекомендувати казеїновий клей, особливо міцний і водостійкий.


Спочатку випилюють внутрішній контур, а потім - зовнішній.

07.12.20 Урок



Немає коментарів:

Дописати коментар